top of page

Följande bör du ha köpt hem om du inte redan har katt:

Mat: Ändra aldrig kattungens kostvanor under den första tiden! Risken för diarréer är annars stor. Vi använder Royal Canin Babycat/Kitten torr & våtfoder. Våra vuxna katter äter Royal Canin Savour Exigent 35/30 torrfoder och Royal Canin Sterilised i gelé våtfoder.

Matskålar: Mat- och vattenskålar skall vara lättdiskade.

Sand: Vi använder Intersand Classic (fd Extreme Classic Black Label).

Toa-låda: Tänk på att kattungen växer, så ta inte en som snabbt blir för liten.

Klösträd: Alla katter vässar klorna, och finns det en tillåten plats så använder katten denna. Mer än en rekommenderas.

 

Leksaker: De som finns att köpa är ofta preparerade med kattmynta, som stimulerar till ohämmad lek. Annars är ofta tomma förpackningskartonger, tomma toarullar och annat som finns i hushållet bra leksaker. Den bästa leksaken är en annan katt. Det viktiga är dock att katten får omväxling för stimulansen!

Sele: Lär den att gå i sele. Börja med att träna inomhus. Kontrollera noga så selen är rymningssäker.

Du bör skaffa dig en bra transportbur som katten kan ha hela sitt liv. Denna tar du med dig när du hämtar katten. Har du katt innan kan du förbereda transportburen med en filt eller dyna som din nuvarande katt har doftat in. Om ni ska åka långväga finns det mat och vattenskålar man kan hänga på insidan av buren. Det är då också bra att ha en dyna i reserv om en liten olycka skulle ske.

 

Du bör även ”säkra” hemmet. Katter älskar att klättra och utforska saker. Allt går förstås inte att förutse, men om det finns uppenbara faror bör dessa åtgärdas/säkras. Om du har katt innan är det bra om du förbereder ett utrymme för kattungen där den kan vistas i lugn och ro under tiden katterna lär känna varandra. Det är också bra om ni har en ”fredszon” för kattungen, dvs en plats som den vet att den alltid får vara ifred på, använd gärna kattens transportbur för detta ändamål (med öppen dörr).  

Om familjen aldrig haft katt innan rekommenderar jag att man gör ett allergi test mot katter.

Eventuellt meddela arbetet att du behöver vara ledig några dagar.

 

Hos uppfödaren leveransdagen: Kontrollera att din blivande familjemedlem mår bra. Gå igenom veterinärbesiktningen med din uppfödare. Tänk på att kattungen kan vara lite trött och hängig om den varit hos veterinären samma dag.

Du och uppfödaren ska vara överens och få varsin kopia av köpeavtalet. Du ska också få med dig hem vaccinationsintyget, där kattens vaccinationer finns ifyllda och kattens stamtavla.

 

Vad bör du göra när du fått hem kattungen: För att kattungen ska få en trygg start hos dig/er rekommenderas att det finns mänskligt sällskap de första dagarna i det nya hemmet.

Vid hemkomsten måste du visa kattungen var den har sin toa-låda. För övrigt bör den få vara ifred så att den kan undersöka sitt nya hem i lugn och ro. Har du katt innan kan det vara lämpligt att alternera rum mellan katterna så de sakta vänjer sig vid varandras dofter.

Försäkra din kattunge. I och med att kattungen lämnar uppfödaren är den inte försäkrad (förutom ”dolda-fel-försäkringen”)

Anmäl katten till Jordbruksverkets kattregister

Skriv upp i din kalender när det är dags för vaccination. Datum finns i vaccinationsintyget som du fått av uppfödaren.

Om du köpt en långhårig katt bör du vänja den vid pälsvård så tidigt som möjligt. Vänd dig till din uppfödare för råd och tips. Vänj också katten vid kloklippning (ett tips är att passa på och ta någon klo åt gången när kattungen sover). Vänj den också vid att bli pillad mellan tårna och lite i ytterörat.

 

Glöm inte att hålla kontakt med uppfödaren. Tänk på att vi älskar våra djur och vill veta att de har det bra. Ett mail, foto, telefonsamtal eller ett inlägg på uppfödarens hemsida/blogg/FB är alltid välkommet!

bottom of page